Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym
Szybka, niezawodna i bardzo sycąca, taka jest zupa krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego. Jej przygotowanie jest wręcz banalnie proste i nie powinno sprawić nikomu problemu. Na początku należy umyć kalafiora, pokroić go w różyczki i ugotować w bulionie warzywnym lub z kostki rosołowej. Gdy kalafior będzie miękki, należy go zmiksować z serkiem topionym, a następnie doprawić. Na koniec do zupy dodaje się posiekane zioła, np. natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek.
Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym
Składniki
- 1 kalafior
- 2 opakowania serka topionego (kremowego)
- 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kalafior umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z kostką rosołową.
- Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj całość na jednolity krem.
- Do zupy dodaj pokruszony serek topiony i mieszaj aż do jego rozpuszczenia. Możesz też użyć blendera, aby go dokładnie rozprowadzić.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.
- Koperek umyj, posiekaj i również dodaj do zupy.
- Dopraw całość do smaku.
Porady
- Do zupy możesz dodać gałkę muszkatołową i/lub posiekany szczypiorek.
- Zupę krem podawaj z grzankami.
Zostaw komentarz