Kulinarne inspiracje – sprawdź, z czym naleśniki i gofry smakują najlepiej!

z czym jeść naleśniki

Naleśniki i gofry to dania, które zachwycają swoją prostotą i wszechstronnością. Można je serwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, co czyni je idealnym wyborem na każdy posiłek – od śniadania, przez obiad, aż po kolację. Nie wiesz z czym je podać? Udaj się w kulinarną podróż po różnych zakątkach świata, odkrywając, z czym się je naleśniki oraz gofry w różnych kulturach. Ta podróż pozwoli Ci zasmakować w międzynarodowych inspiracjach i zobaczyć, jak te pozornie proste dania mogą zyskać zupełnie nowy wymiar w zależności od regionu świata.

Przepis na sukces

Sekretem idealnych naleśników i gofrów nie jest wyłącznie odpowiednie ciasto i odpowiednie dodatki, ale również narzędzia, które są niezbędne do ich przygotowania. Dzięki dobrej patelni nie będziemy musieli używać dużej ilości tłuszczu, aby móc odwrócić naleśniki. Aby zrobić chrupiące gofry potrzebna jest gofrownica o mocy minimum 1400W. Warto o tym pamiętać zanim przystąpi się do gotowania.

Naleśniki – przepis podstawowy

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka (rozmiar L),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do dużej i wysokiej miski.
  2. Do mąki wlej mleko, wodę, olej i wbij jajka, dodaj szczyptę soli.
  3. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej konsytencji.
  4. Rozgrzej patelnię do naleśników.
  5. Chochlą wylej ciasto na środek patelni, a następnie poruszając patelnią rozprowadź je po całej powierzchni.
  6. Gdy naleśnik będzie wyglądał na usmażony to odwróć go na drugą stronę i poczekaj chwilę.
  7. Gotowego naleśnika przełóż na talerz.
gofry

Gofry – przepis podstawowy

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 220 ml wody gazowanej,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 55 g cukru,
  • 2 jajka (rozmiar L),
  • 1 szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
  2. Białka ubij z solą w oddzielnym pojemniku.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej, wodę i zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Do żółtek dodaj przesianą mąkę i zmiksuj.
  5. Do masy żółtkowej dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
  6. Gotowe ciasto wykładaj na natłuszczoną i rozgrzaną gofrownicę, a następnie piecz przez około 7 minut.
  7. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki na słodko – klasyczne i nowoczesne wariacje

W naszych domach najczęściej jada się naleśniki w wersji na słodko z dżemem lub słodkim twarożkiem. To co znajdzie się w naleśniku zależy tylko od naszej kreatywności oraz preferencji smakowych. Samo przygotowanie ciasta pozwala na pierwsze eksperymenty – dodając do niego kakao możemy w prosty sposób zrobić naleśniki czekoladowe, a dodając odrobinę esencji waniliowej będą dodatkowo zachwycały swoim aromatem.

naleśniki z owocami

Kilka klasycznych inspiracji:

  • naleśniki z serem na słodko – najczęściej twarożek miesza się ze słodką śmietanką oraz cukrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Zwykły cukier możemy zastąpić cukrem waniliowym lub esencją waniliową, dzięki czemu nasz deser zyska subtelną, waniliową nutę. Śmietankę można zastąpić serkiem mascarpone i całość zmiksować na jednolity, puszysty krem. Naleśniki z twarożkiem mogą być podawane na ciepło lub na zimno, dodatkowo często dekorowane są owocami i bitą śmietaną.
  • naleśniki z kremem z serka mascarpone oraz słodkiej śmietanki – ubita śmietanka 30% z serkiem mascarpone oraz odrobiną cukru pudru tworzy wręcz idealny krem do naleśników.
  • naleśniki z owocami – do takich naleśników można użyć świeżych owoców lub mrożonych. Najlepiej je wtedy wyłożyć bezpośrednio na naleśniki lub na masę z bitej śmietany lub samą bitą śmietanę.
  • naleśniki z jabłkami – jako nadzienie można użyć pieczonych jabłek, musu jabłkowego lub usmażonych z rodzynkami i cynamonem.
  • naleśniki z Nutellą lub dżemem – jedna z bardziej klasycznych i najprostszych do zrobienia wersji naleśników. Wystarczy wyciągnąć słoik ze słodką zawartością, rozsmarować ją po naleśniku i zjeść ze smakiem.
  • naleśniki z bananem i mlekiem skondensowanym – zdecydowanie mniej popularna kombinacja, ale równie pyszna.

Inspiracje ze świata:

  • Naleśniki à la Gundel (Gundel palacsinta) – nadzienie stanowi sos przyrządzany ze słodkiej śmietanki gotowanej ze zmielonymi orzechami włoskimi, wzbogaconymi skórką pomarańczową i rodzynkami moczonymi przez kilkanaście godzin w rumie. Wisienką na torcie jest rum dodawany do nadzienia oraz sos czekoladowy przygotowany na bazie roztopionej czekolady, cukru, mleka, śmietanki, kakao i żółtka wymieszanego z rumem. Naleśniki zazwyczaj składa się w ćwiartki lub zwija w ruloniki, często są podawane flambirowane.
  • Crêpes Suzette – naleśniki polane sosem o nazwie beurre Suzette, wykonanym z karmelizowanego cukru i masła, soku i skórki z pomarańczy lub mandarynki. Tuż przed podaniem naleśniki polewa się delikatnie likierem Grand Marnier lub Orange Curaçao, a następnie podpala. Gdy alkohol wyparuje, na naleśniku pozostaje gęsty, skarmelizowany, rozpływający się w ustach sos.

Dodatki do naleśników na słodko:

  • cukier puder,
  • sos śmietankowy lub czekoladowy,
  • roztopiona czekolada.

Naleśniki na słono – wytrawne inspiracje

Naleśniki wytrawne możemy wypełnić różnego rodzaju farszami, od mięsnych po wegetariańskie. Można je podawać zarówno jako główne danie, jak i w formie przystawki, a ich uniwersalność sprawia, że są doskonałym wyborem na różne okazje, od codziennych posiłków po eleganckie kolacje. Ponadto, są stosunkowo proste w przygotowaniu, co czyni je ulubionym wyborem dla wielu miłośników gotowania.

Klasyczne inspiracje na naleśniki na słono:

  • naleśniki z pieczarkami – najprostsza propozycja, gdzie farsz składa się z drobno pokrojonych pieczarek podsmażonych z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Dla urozmaicenia można do nich dodać ser żółty lub posiekaną natkę pietruszki. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za mięsem.
  • naleśniki ze szpinakiem – analogicznie jak w przypadku naleśników z pieczarkami, wystarczy podsmażyć z cebulką szpinak na patelni, dodać do niego śmietankę i starty ser, a następnie rozsmarować farsz na naleśniku i zwinąć.
  • naleśniki z kurczakiem – przysmażonego lub upieczonego kurczaka można podać w naleśniku między innymi w towarzystwie szpinaku, sosu grzybowego lub serowego.
  • naleśniki z serem i szynką – w tym wypadku wystarczy ułożyć szynkę na naleśniku, posypać serem żółtym, złożyć i usmażyć na patelni z obu stron.

Inspiracje ze świata:

  • Dosa – indyjskie naleśniki przygotowywane z mąki ryżowej i fasoli urad dal. Najpopularniejsze to masala dosa, w których nadzienie stanowią ziemniaki połączone z cebulą i gorczycą. Najczęściej tuż obok talerza z naleśnikami dosa znajduje się pasujący chutney.
  • Yndżera – naleśniki z Etiopii, które robi się z miłki abisyńskiej (teff). Najczęściej jada się je w towarzystwie różnych sosów, gulaszów lub sałatek.
  • Cachapa – podaje się je z masłem, białym serkiem (queso de mano) lub szynką.

Dodatki do naleśników na słono:

  • sos śmietankowy, serowy, czosnkowy lub ziołowy,
  • starty ser żółty,
  • suszone i posiekane pomidory,
  • posiekane zioła,
  • rukola.

Gofry na słodko – od klasycznych smaków do nowych odkryć

Nad morzem jedną z najpopularniejszych przekąsek są z pewnością gofry. Można je dostać z wieloma różnymi dodatkami, które mogą być inspiracją dla tych przyrządzanych w domowym zaciszu. Wystarczy wymienić wśród nich gofry z:

  • cukrem pudem,
  • bitą śmietaną,
  • bitą śmietaną i owocami,
  • owocami,
  • frużeliną,
  • sosami,
  • prażonymi jabłkami.
z czym jeść gofry

Inne propozycje to:

  • gofry z lodami, opcjonalnie polane roztopioną czekoladą lub gotowymi sosami, albo w towarzystwie owoców.
  • gofry z jogurtem, posypane owocami sezonowymi i polane syropem klonowym.
  • gofry posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • gofry z Nutellą, które można dodatkowo urozmaicić dodatkiem pokrojonych bananów.
  • gofry z sosem karmelowym posypane pokruszonymi pistacjami lub migdałami.

Wytrawne gofry – nieoczekiwane połączenia

Gofry na słono to coraz bardziej popularna alternatywa dla tradycyjnych, słodkich gofrów. Do ciasta wystarczy dodać ulubione warzywa starte na tarce lub posiekaną wędlinę. Ich przygotowanie jest proste i zdrowsze w porównaniu do smażonych na tłuszczu naleśników. Są też ciekawą alternatywą dla chleba lub bułek serwowanych do różnych gulaszy.

Kilka inspiracji:

  • gofry z szynką i serem – do ciasta wystarczy dodać posiekaną wędlinę, starty ser, posiekaną paprykę i szczypiorek, a następnie całość zapiec w gofrownicy.
  • gofry z twarożkiem ziołowym i łososiem – gotowe gofry należy posmarować ulubionym twarożkiem, wyłożyć na niego wędzonego łososia i całość ozdobić rukolą oraz skropić sokiem z cytryny.
Artykuł sponsorowany

Podobne przepisy

Degustacja wina

Degustowanie wina jest sztuką, które pozwala m. in. ocenić jego jakość, porównać z...

Produkcja wina z winogron

Nie każdy z nas wie o tym, że pierwsze winne ślady zostały odkryte w Gruzji. To...

Jak ugotować szparagi?

Aby sobie ułatwić zadanie szparagi najlepiej gotować w specjalnie przeznaczonym do...

Zostaw komentarz