Dżem z kaki
Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda się je kupić na promocji, warto z tego skorzystać i zrobić sobie pachnące tropikami dżemy na zimę. Przygotowanie dżemu z persymony jest banalnie proste, nawet nie trzeba obierać owoców jeśli nie chcemy tego robić. Wystarczy zmiksować owoce, zagotować z wodą i dodać cukier żelujący, a następnie przełożyć gotowy dżem do słoików.
Dżem z kaki
Składniki
- 4 owoce kaki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 ml wody
- 1 szklanka cukru żelującego
- 1 łyżeczka masła
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Kaki umyj, obierz i pokrój w kawałki, a następnie zblenduj na jednolitą masę.
- Pulpę z kaki przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sól, sok z cytryny, masło i zagotuj.
- Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
- Do owoców dodaj cukier żelujący, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i podstaw do góry dnem.
Zostaw komentarz