Konfitura z kaki i pomarańczy

konfitura z kaki i pomarańczy

Jeśli szukasz przepisu na dżem, który będzie się kojarzył z latem i tropikami to poniższa propozycja jest zdecydowanie dla Ciebie. Dżem z kaki dzięki dodatkowi pomarańczy znacznie zyskuje na smaku oraz aromacie. Wydaje się również delikatniejszy i bardziej orzeźwiający niż jego odpowiednik bez dodatków.

konfitura z kaki i pomarańczy

Konfitura z kaki i pomarańczy

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Przetwory
Porcje 8 słoików

Składniki
  

  • 4 owoce kaki ok. 800 g
  • 2 pomarańcze
  • 400 g cukru żelującego 1:2

Sposób przygotowania
 

  • Owoce umyj, obierz, pokrój w kawałki i zblenduj.
  • Pomarańcze sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko pomarańczową część), a sok wyciśnij.
  • Do zblendowanych owoców kaki wlej sok z pomarańczy, dodaj startą skórkę i cukier, wymieszaj.
  • Owoce z cukrem zagotuj i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  • Gorący dżem przelej do przygotowanych wcześniej słoików, zakręć i postaw do góry dnem.

Podobne przepisy

Nutella ze śliwek węgierek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze...

Dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po...

Dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!