Konfitura z kaki i pomarańczy
Jeśli szukasz przepisu na dżem, który będzie się kojarzył z latem i tropikami to poniższa propozycja jest zdecydowanie dla Ciebie. Dżem z kaki dzięki dodatkowi pomarańczy znacznie zyskuje na smaku oraz aromacie. Wydaje się również delikatniejszy i bardziej orzeźwiający niż jego odpowiednik bez dodatków.
Konfitura z kaki i pomarańczy
Składniki
- 4 owoce kaki ok. 800 g
- 2 pomarańcze
- 400 g cukru żelującego 1:2
Sposób przygotowania
- Owoce umyj, obierz, pokrój w kawałki i zblenduj.
- Pomarańcze sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko pomarańczową część), a sok wyciśnij.
- Do zblendowanych owoców kaki wlej sok z pomarańczy, dodaj startą skórkę i cukier, wymieszaj.
- Owoce z cukrem zagotuj i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Gorący dżem przelej do przygotowanych wcześniej słoików, zakręć i postaw do góry dnem.
Zostaw komentarz