Camembert zapiekany z figami i orzechami

camembert zapiekany z figami i orzechami

Ciężko ten przepis zakwalifikować do słonych przekąsek, ponieważ bardziej pasuje nieco innej wersji fondue lub deski serów na gorąco. Camembert zapiekany w towarzystwie świeżych fig, orzechów włoskich, miodu oraz octu balsamicznego to wyśmienite połączenie smaków i różnych tekstur.

camembert zapiekany z figami i orzechami

Camembert zapiekany z figami i orzechami

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Przystawka
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 serki camembert
  • 6 fig
  • 125 g orzechów włoskich
  • 30 ml miodu
  • 15 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Figi umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę oraz kilka w ćwiartki.
  • W misce wymieszaj ocet balsamiczny z miodem.
  • Do sosu miodowo-balsamicznego dodaj orzechy, sól, pieprz i pokrojone wcześniej figi. Dokładnie wymieszaj.
  • Serki camemebert wyjmij z opakowania i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Natnij górę serków i wyłóż na nie masę figową.
  • Całość piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podobne przepisy

Panierowany ser feta

Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser...

Panierowane papryczki

Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem...

Kwiaty cukinii w cieście...

Kwiaty cukinii można wykorzystać do zrobienia włoskiego placka o nazwie Scarpaccia lub...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!