Camembert zapiekany z figami i orzechami
Ciężko ten przepis zakwalifikować do słonych przekąsek, ponieważ bardziej pasuje nieco innej wersji fondue lub deski serów na gorąco. Camembert zapiekany w towarzystwie świeżych fig, orzechów włoskich, miodu oraz octu balsamicznego to wyśmienite połączenie smaków i różnych tekstur.
Camembert zapiekany z figami i orzechami
Składniki
- 2 serki camembert
- 6 fig
- 125 g orzechów włoskich
- 30 ml miodu
- 15 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Figi umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę oraz kilka w ćwiartki.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny z miodem.
- Do sosu miodowo-balsamicznego dodaj orzechy, sól, pieprz i pokrojone wcześniej figi. Dokładnie wymieszaj.
- Serki camemebert wyjmij z opakowania i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Natnij górę serków i wyłóż na nie masę figową.
- Całość piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zostaw komentarz