Frytki z batatów

frytki z batatów

Jak frytki to tylko z ziemniaków? Nie do końca, ponieważ można je przygotować z wielu różnych warzyw. Jedną z ciekawszych propozycji, która jest coraz powszechniejsza w Polsce, to frytki z batatów. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a smakują wybornie i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dla klasycznego polskiego obiadu.

frytki z batatów

Frytki z batatów

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Słone przekąski
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 bataty ok. 800 g
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania
 

  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, mąkę ziemniaczaną, oregano, pieprz, czosnek i paprykę.
  • Bataty obierz, pokrój w cienkie słupki, a następnie wymieszaj z przygotowaną marynatą.
  • Frytki z batatów ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez 25 minut.

Porady

  • Frytki najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, np. aioli.
  • Już na talerzu posyp frytki solą.

Podobne przepisy

Panierowany ser feta

Jeśli szukasz słonej przekąski do piwa, to jesteś w dobrym miejscu. Panierowany ser...

Panierowane papryczki

Idealna przekąska dla fanów pikantnego jedzenia? Papryczki jalapeno nadziewane serem...

Kwiaty cukinii w cieście...

Kwiaty cukinii można wykorzystać do zrobienia włoskiego placka o nazwie Scarpaccia lub...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!