Frytki z batatów
Jak frytki to tylko z ziemniaków? Nie do końca, ponieważ można je przygotować z wielu różnych warzyw. Jedną z ciekawszych propozycji, która jest coraz powszechniejsza w Polsce, to frytki z batatów. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a smakują wybornie i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dla klasycznego polskiego obiadu.
Frytki z batatów
Składniki
- 2 bataty ok. 800 g
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
- ⅓ łyżeczki papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, mąkę ziemniaczaną, oregano, pieprz, czosnek i paprykę.
- Bataty obierz, pokrój w cienkie słupki, a następnie wymieszaj z przygotowaną marynatą.
- Frytki z batatów ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez 25 minut.
Porady
- Frytki najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, np. aioli.
- Już na talerzu posyp frytki solą.
Zostaw komentarz