Ciasto matcha z białą czekoladą
Jeśli lubisz matchę, a zwłaszcza matcha latte to poniższe ciasto przypadnie Ci do gustu. Na spodzie znajduje się biszkopt matcha, na nim mus z białej czekolady, a całość dopełnia posypany matchą mus z zielonej herbaty. U siebie użyłam zbyt dużej formy przez co ciasto jest niższe niż powinno być, ale osobiście preferuję taką wersję. Jego przygotowanie można podzielić na trzy etapy – upieczenie biszkoptowego spodu oraz przygotowanie dwóch musów na bazie bitej śmietany i jajek. Na początku należy kilkukrotnie przesiać mąkę z matchą, aby się ze sobą lepiej połączyły i nabrały „powietrza”. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste, łatwiej się wymiesza i nie będzie w nim grudek. W kolejnym kroku należy ubić w kąpieli wodnej, lub na parze, jajka z cukrem i rozpuścić masło w rondelku z mlekiem. Następnie delikatnie wymieszaj pianę z jajek z przesianą mąką oraz na koniec dodaj mleko z masłem. Gotowe ciasto należy wylać do wcześniej przygotowanej formy i piec około 20 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie można zacząć przygotowywać musy. W tym celu należy namoczyć żelatynę, oddzielnie ubić żółtka i białka oraz śmietankę. W przypadku białego musu, podgrzej mleko i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodaj do mleka żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej całość do większej części bitej śmietany i wymieszaj szpatułką. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę z białek i również delikatnie wymieszaj. Wylej mus na przygotowany wcześniej spód i wstaw ciasto do lodówki aby stężało. W międzyczasie rozprowadź w wodzie matchę, dodaj do niej podgrzane mleko oraz żelatynę. Całość wlej do ubitej piany z żółtek i cukru, wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą ubitą śmietankę i wymieszaj przy użyciu szpatułki. Gotowy mus wylej na warstwę z bitą śmietaną i wstaw całość do lodówki. Przed podaniem posyp ciasto matchą.
Ciasto matcha z białą czekoladą
Akcesoria
- forma o średnicy 20 cm
Składniki
- 50 g mąki tortowej
- 6 g matchy kulinarnej
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 30 g mleka 3,2%
- 20 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 90 g białej czekolady
- 2 białka jaja kurzego
- 50 ml mleka 3,2%
- 4 g żelatyny
- 1 łyżka wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 8 g matchy kulinarnej
- 2 żółtka jaja kurzego
- 20 g cukru
- 80 ml mleka 3,2%
- 3 g żelatyny
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki wody o temperaturze 70 – 80°C
- 1 łyżka matchy kulinarnej
Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę z matchą.
- Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i ustaw całość w kąpieli wodnej. Ubijaj jajka na wysokich obrotach aż powstanie piana i będą ciepłe w dotyku.
- Metalową miskę wyjmij z kąpieli wodnej i ubijaj na średnich obrotach aż widełki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady.
- Do rondelka wlej mleko, dodaj pokrojone w kawałki masło i lekko podgrzej. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia masła.
- Do ubitych jajek wsyp mąkę przesianą z matchą i delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
- Do ciasta wlej rozpuszczone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto wylej do uprzednio natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
- Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i upuść z wysokości około 20 centymetrów.
- Żelatynę zalej wodą i poczekaj aż napęcznieje.
- Białka ubij na sztywno.
- W rondelku podgrzej mleko. Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wyłącz ogień i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia czekolady.
- Do rondelka dorzuć żelatynę i mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Do ubitej śmietany dodaj mleko z rozpuszczoną czekoladą i wymieszaj.
- Do masy śmietanowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
- Wylej masę na ostudzony spód i wstaw całość do lodówki.
- Żelatynę zalej wodą i poczekaj aż napęcznieje.
- Ubij żółtka z cukrem na bardzo jasną i kremową pianę.
- W małym rondelku dokładnie wymieszaj matchę z ciepłą wodą.
- Do matchy dodaj mleko i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając.
- Gdy matcha się rozpuści, a mleko zacznie puszczać bąbelki po brzegach, zdejmij rondelek z ognia.
- Do matchy dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści.
- Ciepłą matchę stopniowo wlewaj do ubitych żółtek i dokładnie mieszaj.
- Ubij śmietankę.
- Do śmietanki stopniowo wlewaj matchę z żółtkami. Całość delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
- Zielony mus wylej na stężały mus z białej czekolady.
- Wstaw ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem ciasto ozdób obsypując je matchą.
Porady
- Aby pozbyć się zbyt dużych pęcherzyków powietrza ze spodu, tuż po wylaniu ciasta do formy upuść je z wysokości około 20 cm.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbij w jego środek patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, ciasto jest gotowe.
- Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić w mleku, lekko je podgrzej. Jeśli je zagotujesz i wtedy dodasz żelatynę, straci swoje właściwości.
- Jeśli chcesz mieć wyższe ciasto niż to na zdjęciu, użyj odpowiednio mniejszej formy. Możesz też upiec spód w formie o średnicy 20 cm, a następnie wyciąć z niego okrąg o średnicy 18 cm. W ten sposób ciasto będzie wyższe.
Zostaw komentarz