Jabłecznik

jabłecznik

To co znajdzie się na naszych stołach zależy głównie od pory roku i dostępności świeżych owoców i warzyw. Dlatego jesienią chętnie sięgamy po jabłka i wykorzystujemy je nie tylko do przetworów lub deserów, ale i dań głównych. Jeśli mamy ich zdecydowany nadmiar możemy to wykorzystać i upiec pyszny jabłecznik. Wystarczy obrać jabłka, pokroić je w kostkę różnej wielkości i udusić pod przykryciem. To jak długo będziemy je gotować zależy od nas i od tego czy lubimy w cieście wyczuwalne cząstki, czy preferujemy mus owocowy. Na koniec słodzimy jabłka, dodajemy cynamon lub ekstrakt waniliowy oraz kaszę manną. Nadmiar masy jabłkowej (przed dodaniem kaszy) możemy przełożyć do słoików, aby służyła nam przy kolejnych wypiekach. Następnie należy przygotować ciasto, czyli ubić jajka z cukrem, dodać do nich olej oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Połowę ciasta należy wylać do formy i upiec, następnie wyłożyć na nie mus jabłkowy, zalać pozostałą częścią ciasta i piec przez 40 minut. Gotowe ciasto należy podawać posypane cukrem pudrem.

jabłecznik

Jabłecznik

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 2 hrs
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24 cm

Składniki
  

Ciasto
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
Mus jabłkowy
  • kg jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania
 

Mus jabłkowy
  • Jabłka obierz i pokrój w kawałki.
  • Jabłka wsyp do garnka, przykryj pokrywką i ustaw na minimalnym ogniu. Gotuj je przez mniej więcej 15 minut.
  • Do jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj jabłka przez kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodaj do nich kaszę manną i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej 2-3x przez sitko.
  • Jajka z cukrem ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej i kremowej piany.
  • Do piany stopniowo wlewaj olej i cały czas ubijaj masę na średnich obrotach.
  • Do piany dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj całość przy użyciu szpatułki.
  • Połowę ciasta wlej do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika.
  • Ciasto piecz przez 20 minut, po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw aby ostygło.
  • Na spód wylej gotowy mus jabłkowy i zalej całość pozostałym ciastem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.
  • Gotowe i ostudzone ciasto możesz ozdobić posypując cukrem pudrem.

Porady

  • Jajka wyciągnij z lodówki, aby się ogrzały.
  • Jeśli chcesz aby w jabłeczniku były bardziej wyczuwalne kawałki jabłka, zredukuj czas gotowania ich o 10 minut.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!