Pulled jackfruit

szarpany jackfruit

Czasami idąc do restauracji serwującej dania meksykańskie, np. burritos lub tacos, w menu można znaleźć pozycje dla wegetarian, gdzie zamiennikiem mięsa jest jackfruit (owoc chlebowca). W Polsce ciężko dostać świeży owoc, ale w sklepach coraz częściej można zaopatrzyć się w owoce zielonego/żółtego chlebowca w puszce. Przy odrobinie chęci i czasu możemy z niego przygotować różne dania, w tym szarpanego jackruita (pulled jackfruit), który coraz częściej w menu pojawia się zamiast szarpanej wieprzowiny lub wołowiny.

szarpany jackfruit

Pulled Jackfruit

Przygotowanie 40 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 puszki zielonego jackfruita
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Jackfruita odsącz z zalewy i przepłucz po bieżącą wodą.
  • Odkrój twardą część jackfruita, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
  • Włóknistą część rozdziel w palcach.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  • Czosnek obierz.
  • W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy, ketchup, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy.
  • Do miseczki dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, wymieszaj.
  • Zawartość miseczki połącz z poszarpanym chlebowcem i dokładnie wymieszaj.
  • Chlebowca rozłóż na papierze do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200°C na 40 minut.

Porady

  • Szarpanego jackfruita podawaj w towarzystwie świeżych warzyw, ryżu, pieczonych ziemniaków oraz różnych sosób. Z powodzeniem zastąpi on mięso w burgerze, burrito lub tacos.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!