Zupa pomidorowa na bazie rosołu
Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co dziwić, ponieważ do rosołu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, aby mieć całkiem inną i smaczną zupę. Osoby, które mają więcej czasu i chęci mogą przyrządzić pomidorową zaprawę ze świeżych warzyw. Wystarczy sparzyć pomidory, obrać, usunąć gniazda nasienne, zblendować i podgrzać aby odparował nadmiar wody. Tak przygotowaną domową passatę dodaje się do rosołu, a następnie doprawia solą oraz pieprzem.
Zupa pomidorowa na bazie rosołu
Składniki
- 1,5 litra rosołu
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g śmietany 30%
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Rosół podgrzej, a następnie dodaj do niego koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Zupę po nalaniu do miseczek ozdób kleksem ze śmietany. UWAGA! Możesz też dodać śmietanę do zupy, wymieszać i dopiero wtedy nalać zupę do talerzy.
- Zupę dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
Porady
- Pomidorówkę podawaj z makaronem lub ryżem.
Zostaw komentarz