Konfitura z pigwy
Pigwę można dodawać do herbaty, robić z niej nalewki, suszyć oraz zrobić przepyszny dżem lub soki na zimę. Poniżej znajdziesz przepis na najbardziej podstawowy dżem z pigwy. Najbardziej czasochłonnym zajęciem w jego przygotowaniu jest obranie i pokrojenie owoców. Gdy uporasz się z tą częścią, wystarczy umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować przez godzinę.
Konfitura z pigwy
Składniki
- 2 kg pigwy
- 200 ml wody
- 200 g cukru
Sposób przygotowania
- Owoce umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Kawałki owoców pokrój w 1 cm kostkę.
- Owoce umieść w garnku, zasyp cukrem i zalej wodą.
- Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę.
- Gorące owoce przekładaj do uprzednio przygotowanych i wyparzonych słoików.
Porady
- Jeśli chcesz możesz rozgnieść lub zblendować owoce przed umieszczeniem ich w słoikach. Pamiętaj, aby je później zagotować i dopiero przelać do słoików.
Zostaw komentarz