Konfitura z pigwy

konfitura z pigwy

Pigwę można dodawać do herbaty, robić z niej nalewki, suszyć oraz zrobić przepyszny dżem lub soki na zimę. Poniżej znajdziesz przepis na najbardziej podstawowy dżem z pigwy. Najbardziej czasochłonnym zajęciem w jego przygotowaniu jest obranie i pokrojenie owoców. Gdy uporasz się z tą częścią, wystarczy umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować przez godzinę.

konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Przetwory

Składniki
  

  • 2 kg pigwy
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania
 

  • Owoce umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  • Kawałki owoców pokrój w 1 cm kostkę.
  • Owoce umieść w garnku, zasyp cukrem i zalej wodą.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę.
  • Gorące owoce przekładaj do uprzednio przygotowanych i wyparzonych słoików.

Porady

  • Jeśli chcesz możesz rozgnieść lub zblendować owoce przed umieszczeniem ich w słoikach. Pamiętaj, aby je później zagotować i dopiero przelać do słoików.

Podobne przepisy

Nutella ze śliwek węgierek

Domowa nutella ze śliwek węgierek to znacznie zdrowsza alternatywa dla Nutelli ze...

Dżem z borówki brusznicy

Dżem z czerwonych borówek (brusznicy) jest banalnie prosty do zrobienia, a w smaku po...

Dżem z kaki

Owoce persymony (kaki) coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Jeśli uda...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!