Mangomisu – tiramisu z mango
Jeśli nie przepadasz za kawą i kakao, klasyczne tiramisu raczej nie jest dla Ciebie. Zamiast tego możesz spróbować przyrządzić je z różnymi owocami, przygotowując tiramisu truskawkowe lub bardziej tropikalne – tiramisu z mango (mangomisu). Możesz je zrobić jak klasyczne tiramisu, czyli z mascarpone i jajek lub zdecydować się na lżejszą, bardziej letnią wersję na bazie słodkiej śmietanki. Nie ważne jaką opcję wybierzesz, Twoi domownicy lub znajomi będą zachwyceni.
Mangomisu
Składniki
Masa mango
- 400 ml pulpy z mango
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 20g
Masa mascarpone
- 500 g mascarpone
- 600 ml śmietanki 30%
- 50 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny 12g
- 5 łyżek cukru pudru 60g
Biszkopty
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- ½ cytryny
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru 24g
Sposób przygotowania
Masa mango
- Pulpę z mango przełóż do rondelka, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagotuj cały czas mieszając.
- Gorącą pulpę odstaw do przestygnięcia.
Masa mascarpone
- Żelatynę przełóż do rondelka, zalej wodą i odstaw na 5-10 minut aby napęczniała.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu aby się rozpuściła, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Zimną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem aż będzie sztywna.
- Do śmietanki dodaj mascarpone i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić przy użyciu miksera ustawionego na niskie obroty.
- Do masy śmietanowej stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę, jednocześnie miksując cały krem.
Biszkopty
- Wyciśnij sok z połowy cytryny, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem i wodą.
- Biszkopty zanurzaj na chwilę w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie wykładaj je do wcześniej przygotowanej formy.
- Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu mascarpone.
- Na krem mascarpone wyłóż połowę masy mango.
- Na mango wyłóż warstwę nasączonych biszkoptów, na nie pozostałą część kremu i przykryj całość resztą mango.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Porady
- Pulpę możesz zrobić poprzez zblendowanie gotowych plastrów mango (2 puszki), dojrzałego lub mrożonego mango.
- Dla kontrastu tiramisu możesz przyozdobić borówkami amerykańskimi lub jagodami.
- Biszkopty można nasączyć likierem advocat.
- Żelatynę możesz rozpuścić w mikrofali zamiast w rondelku.
Zostaw komentarz