Mangomisu – tiramisu z mango

mango tiramisu

Jeśli nie przepadasz za kawą i kakao, klasyczne tiramisu raczej nie jest dla Ciebie. Zamiast tego możesz spróbować przyrządzić je z różnymi owocami, przygotowując tiramisu truskawkowe lub bardziej tropikalne – tiramisu z mango (mangomisu). Możesz je zrobić jak klasyczne tiramisu, czyli z mascarpone i jajek lub zdecydować się na lżejszą, bardziej letnią wersję na bazie słodkiej śmietanki. Nie ważne jaką opcję wybierzesz, Twoi domownicy lub znajomi będą zachwyceni.

mango tiramisu

Mangomisu

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Masa mango
  • 400 ml pulpy z mango
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 20g
Masa mascarpone
  • 500 g mascarpone
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 50 ml wody
  • 3 łyżeczki żelatyny 12g
  • 5 łyżek cukru pudru 60g
Biszkopty
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • ½ cytryny
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru 24g

Sposób przygotowania
 

Masa mango
  • Pulpę z mango przełóż do rondelka, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagotuj cały czas mieszając.
  • Gorącą pulpę odstaw do przestygnięcia.
Masa mascarpone
  • Żelatynę przełóż do rondelka, zalej wodą i odstaw na 5-10 minut aby napęczniała.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu aby się rozpuściła, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Zimną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem aż będzie sztywna.
  • Do śmietanki dodaj mascarpone i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić przy użyciu miksera ustawionego na niskie obroty.
  • Do masy śmietanowej stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę, jednocześnie miksując cały krem.
Biszkopty
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem i wodą.
  • Biszkopty zanurzaj na chwilę w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie wykładaj je do wcześniej przygotowanej formy.
  • Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu mascarpone.
  • Na krem mascarpone wyłóż połowę masy mango.
  • Na mango wyłóż warstwę nasączonych biszkoptów, na nie pozostałą część kremu i przykryj całość resztą mango.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Porady

  • Pulpę możesz zrobić poprzez zblendowanie gotowych plastrów mango (2 puszki), dojrzałego lub mrożonego mango.
  • Dla kontrastu tiramisu możesz przyozdobić borówkami amerykańskimi lub jagodami.
  • Biszkopty można nasączyć likierem advocat.
  • Żelatynę możesz rozpuścić w mikrofali zamiast w rondelku.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!