Espresso – włoska klasyka
Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...
Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...
Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w...
Chcesz przełamać monotonię i trochę zaszaleć? Masz dość klasycznego latte macchiato, lubisz czekoladę i marzy Ci się odrobina pikanterii? To jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz...
Czasami w nasze życie wkrada się rutyna, ta sama kawa, to samo śniadanie, podobny obiad lub kolacja. Dobrze mieć wyrobione zwyczaje, ale warto też czasami zaszaleć. Klasyczne latte macchiato...
Słodka i to bardzo, jak inaczej można by było opisać kawę bazującą na piankach marshmallow? Zdecydowanie jest ona idealna dla miłośników słodkości. Jeśli się do nich nie zaliczasz, nie...
Lubisz klasyczne tiramisu? Co powiesz na jego płynną wersję? Kawę tiramisu przygotowuje się z podobnych składników, czyli kawy, biszkoptów Savoiardi, likieru Amaretto i serka mascarpone....
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...
W wolnym tłumaczeniu latte macchiato oznacza „splamione mleko”. Kawa ta powstaje przez wlanie do spienionego mleka zaparzonego espresso. Dzięki odpowiedniej temperaturze obu tych...
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....
Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...
Jeśli słodzisz kawę lub dodajesz do niej syropy, możesz z powodzeniem je zastąpić zdrowszym odpowiednikiem – miodem. Przygotowując kawę, dodaj do niej 1-2 łyżeczki miodu (np....
Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w...
Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...
Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...
Pierwszy Baileys powstał 27 listopada 1974, po dwóch latach ciągłych prób i błędów. Oryginalny irlandzki likier Baileys powstaje z mlecznej śmietanki oraz trzykrotnie destylowanej whisky z...