Nalewka z poziomek – poziomkówka
Poziomkówka niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Sezon na poziomki jest stosunkowo krótki, mając własne krzaczki ciężko nazbierać ich znaczną ilość w krótkim czasie, po...
Poziomkówka niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Sezon na poziomki jest stosunkowo krótki, mając własne krzaczki ciężko nazbierać ich znaczną ilość w krótkim czasie, po...
Nalewka z zielonych orzechów włoskich kojarzy się przede wszystkim z lekarstwem na problemy żołądkowe. Poniżej znajdziesz przepis na jej deserową wersję orzechówki, która nie jest tak...
Aby przygotować idealną nalewkę z wiśni, kluczowe są zarówno owoce, jak i ich odpowiednie przygotowanie. Najlepsze są małe, ciemne i wyjątkowo kwaśne, tzw. sokowe. Raczej unikamy wiśni...
Banalnie prosty do zrobienia, słodki, alkoholowy, o przyjemnym zapachu, tak można opisać likier z kukułek. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie trzech składników – mleka...
Nalewkę z imbiru można przygotować w dowolnym momencie. Wystarczy pójść do sklepu i zaopatrzyć się w świeży imbir, cytrynę, miód, cukier i wódkę. Wszystkie te składniki dostępne są...
Słodka i to bardzo, jak inaczej można by było opisać kawę bazującą na piankach marshmallow? Zdecydowanie jest ona idealna dla miłośników słodkości. Jeśli się do nich nie zaliczasz, nie...
Sproszkowaną zieloną herbatę można wykorzystać jako dodatek do wielu napojów, dań lub deserów. Jeśli nie przepadasz za tradycyjną matchą to możesz skusić się na jej mleczną wersję....
Arbuz jest wręcz idealnym owocem na lato. Możemy się nim zarówno najeść, jak i zaspokoić pragnienie. Do tego, jeśli wstawimy go na jakiś czas do lodówki będzie przyjemnie chłodził w...
Lubisz klasyczne tiramisu? Co powiesz na jego płynną wersję? Kawę tiramisu przygotowuje się z podobnych składników, czyli kawy, biszkoptów Savoiardi, likieru Amaretto i serka mascarpone....
Jeżeli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne drugie śniadanie oraz właśnie trwa sezon truskawkowy to sprawdź poniższy przepis na koktajl truskawkowy. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko...
Truskawkami możemy cieszyć się przez cały rok, ale właśnie w okolicach czerwca są najsmaczniejsze. Dlatego gdy tylko rozpoczyna się sezon, warto z tego skorzystać. Oprócz standardowych...
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...
Na drugie śniadanie idealnie sprawdzają się koktajle, które możesz zabrać ze sobą wszędzie. Do ich przygotowania potrzebujesz wyłącznie kilku składników i paru minut. Poniżej znajdziesz...
W wolnym tłumaczeniu latte macchiato oznacza „splamione mleko”. Kawa ta powstaje przez wlanie do spienionego mleka zaparzonego espresso. Dzięki odpowiedniej temperaturze obu tych...
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....