Zupa krem z białych szparagów
Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako...
Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako...
Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać...
Czasami idąc do restauracji serwującej dania meksykańskie, np. burritos lub tacos, w menu można znaleźć pozycje dla wegetarian, gdzie zamiennikiem mięsa jest jackfruit (owoc chlebowca). W...
Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli,...
Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy...
Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę...
Paella a la marinera Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego...
Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co...
Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie...
Jeśli nie masz czasu na ugotowanie obiadu lub szukasz czegoś co możesz podać na zimno w upalne dni, warto rozważyć przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem, papryką i kukurydzą. Samo...
Soczewicę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można użyć jej jako nadzienia do pasztecików, zrobić z niej pastę do kanapek lub ugotować zupę. Poniżej znajdziesz przepis na...
Szybka, niezawodna i bardzo sycąca, taka jest zupa krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego. Jej przygotowanie jest wręcz banalnie proste i nie powinno sprawić nikomu problemu. Na początku...
Przygotowanie pulpecików zazwyczaj zajmuje mało czasu. Wystarczy wymieszać mięso mielone z różnymi składnikami, a następnie uformować kulki i podsmażyć je na złoty kolor. Nie inaczej jest...
Sos cebulowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów (pieczonych lub gotowanych) lub pasztecików z farszem z zielonej soczewicy. Można go z powodzeniem wykorzystać również...
Zupę czosnkową można przygotować na setki sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na zupę czosnkową z pomidorami oraz… jajkami. Do jej przygotowania potrzebujesz miękiszu z kajzerek,...