Zupa krem z bobu

Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do...

Sałatka z kukurydzą, papryką i ogórkiem

Sałatki podane do obiadu to nie tylko bomba witaminowa, ale również sposób na orzeźwienie, zwłaszcza gdy podamy je do tłustych i ciężkich mięsnych dań. Można je wykonać praktycznie z...

Polędwiczki z kurczaka z bobem

Ugotowany bób to idealna i zdrowa przekąska, ale można go też wykorzystać jako bazę lub dodatek do różnych dań obiadowych. Poniżej znajdziesz przepis na polędwiczki z kurczaka z bobem,...

Pieczone ćwiartki z kurczaka

Chrupiąca i aromatyczna skóra, wilgotne wnętrze i mamy idealnego kurczaka na obiad. Poniżej przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka, które najlepiej podać w towarzystwie ziemniaków i surówki...

Makaron z pesto

Jeśli nie masz czasu gotować to makaron z pesto będzie Twoim ulubionym daniem. Wystarczy ugotować makaron, dodać pesto, posypać parmezanem i gotowe! Możesz skorzystać z gotowego pesto ze...

Pesto z bazylii

Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać ząbek czosnku, a następnie wrzucić oba składniki do malaksera. Do tego należy dodać orzeszki pinii lub...

Kotleciki rybne z dorsza

Poniższe kotleciki rybne możesz zrobić ze świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej nada się do tego dorsz ale możesz go zastąpić mintajem lub morszczukiem. Te z polędwicy z dorsza są nieco...

Kurczak z orzechami nerkowca

Dania azjatyckie smakują rewelacyjnie, jeszcze lepiej wyglądają i przygotowuje się je najczęściej przy użyciu jednej patelni w zaledwie kilka chwil. Kuchnia ta praktycznie nie ma wad, a jeśli...

Placki z cukinią i marchewką

Cukinia to niesamowite warzywo, z którego zrobisz dosłownie wszytko. Można jej użyć do zup, przygotować bigos przypominający ten z młodej kapusty, dodać do ciasta aby było bardziej wilgotne...

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii jest równie smaczny jak ten zrobiony z kapusty, dlatego warto go przetestować. Poniższe proporcje są dostosowane do nieco przerośniętej cukinii z ogrodu, a nie małych cukinii...

Sałatka z kurczakiem i szparagami

Gdy sezon szparagowy w pełni, warto go wykorzystać w pełni. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę a la Cezar z dodatkiem zielonych szparagów.

Makaron z sosem truskawkowym

Jadamy ryż na słodko, pierogi na słodko, a nawet placki ziemniaczane z cukrem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić też makaron na słodko, np. z sosem truskawkowym. Taki obiado-deser jest...

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.

Sałatka makaronowa z szynką konserwową

Na dworze upał i nie chce Ci się gotować ani nic jeść? Sałatkę makaronową przygotujesz w około 20 minut i można jeść ją na zimno nawet kilka godzin po przygotowaniu. Wystarczy ugotować...

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatki mają to do siebie, że łatwo je zrobić i są idealnym uzupełnieniem obiadu. Czasami mogą też zastąpić pełnoprawny posiłek, tak samo jest w przypadku sałatki z burakiem i serem...