Zupa krem z bobu
Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do...
Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do...
Sałatki podane do obiadu to nie tylko bomba witaminowa, ale również sposób na orzeźwienie, zwłaszcza gdy podamy je do tłustych i ciężkich mięsnych dań. Można je wykonać praktycznie z...
Ugotowany bób to idealna i zdrowa przekąska, ale można go też wykorzystać jako bazę lub dodatek do różnych dań obiadowych. Poniżej znajdziesz przepis na polędwiczki z kurczaka z bobem,...
Chrupiąca i aromatyczna skóra, wilgotne wnętrze i mamy idealnego kurczaka na obiad. Poniżej przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka, które najlepiej podać w towarzystwie ziemniaków i surówki...
Jeśli nie masz czasu gotować to makaron z pesto będzie Twoim ulubionym daniem. Wystarczy ugotować makaron, dodać pesto, posypać parmezanem i gotowe! Możesz skorzystać z gotowego pesto ze...
Domowe pesto z bazylii zrobisz w kilka chwil, wystarczy umyć liście bazylii i obrać ząbek czosnku, a następnie wrzucić oba składniki do malaksera. Do tego należy dodać orzeszki pinii lub...
Poniższe kotleciki rybne możesz zrobić ze świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej nada się do tego dorsz ale możesz go zastąpić mintajem lub morszczukiem. Te z polędwicy z dorsza są nieco...
Dania azjatyckie smakują rewelacyjnie, jeszcze lepiej wyglądają i przygotowuje się je najczęściej przy użyciu jednej patelni w zaledwie kilka chwil. Kuchnia ta praktycznie nie ma wad, a jeśli...
Cukinia to niesamowite warzywo, z którego zrobisz dosłownie wszytko. Można jej użyć do zup, przygotować bigos przypominający ten z młodej kapusty, dodać do ciasta aby było bardziej wilgotne...
Bigos z cukinii jest równie smaczny jak ten zrobiony z kapusty, dlatego warto go przetestować. Poniższe proporcje są dostosowane do nieco przerośniętej cukinii z ogrodu, a nie małych cukinii...
Gdy sezon szparagowy w pełni, warto go wykorzystać w pełni. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę a la Cezar z dodatkiem zielonych szparagów.
Jadamy ryż na słodko, pierogi na słodko, a nawet placki ziemniaczane z cukrem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić też makaron na słodko, np. z sosem truskawkowym. Taki obiado-deser jest...
Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.
Na dworze upał i nie chce Ci się gotować ani nic jeść? Sałatkę makaronową przygotujesz w około 20 minut i można jeść ją na zimno nawet kilka godzin po przygotowaniu. Wystarczy ugotować...
Sałatki mają to do siebie, że łatwo je zrobić i są idealnym uzupełnieniem obiadu. Czasami mogą też zastąpić pełnoprawny posiłek, tak samo jest w przypadku sałatki z burakiem i serem...