Chilli paneer
Chilli paneer to jedno z tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, które najczęściej podaje się jako przystawkę. W skład tego dania wchodzi pokrojony w kostkę, a następnie usmażony ser paneer...
Chilli paneer to jedno z tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, które najczęściej podaje się jako przystawkę. W skład tego dania wchodzi pokrojony w kostkę, a następnie usmażony ser paneer...
Mămăliguță cu brânză și smântănă Aby przyrządzić mamałygę (mămăliguță lub mămăligă), stopniowo dodaje się kaszę kukurydzianą do wrzącej, osolonej wody i gotuje, aż...
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...
Francuska zupa cebulowa jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej wywar jest prosty, przygotowany jedynie z karmelizowanych cebul i bulionu mięsnego. To...
Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz...
Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...
W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...
Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z...
Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej,...
Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji....
Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada....
Smażone na głębokim tłuszczu oraz bardzo chrupiące, tak w kilku słowach można opisać funnel cake. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania, w którym gotowe ciasto przelewa się...
大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...
Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...
Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...
Dla każdego miłośnika jedzenia nie ma nic lepszego niż podróżowanie i odkrywanie nowych smaków oraz ich połączeń. W obecnym świecie nie trzeba wydawać milionów monet, aby wyjechać i spróbować czegoś nowego. W dobie internetu, wszystko mamy na wyciągnięcie ręki – niezbędne składniki można zamówić ze sklepów zajmujących się importem, a przepisy można znaleźć na portalach oraz blogach kulinarnych. Dzięki temu jednego dnia możemy rozkoszować się daniami kuchni włoskiej, a następnego na stole mogą zagościć potrawy kuchni japońskiej. Niestety w ten sposób nie dane będzie nam poznać kultury i ludzi, którzy mieszkają na miejscu oraz wysłuchać ich opowieści. Ale nie jest to jedyny minus, ponieważ autorzy blogów często powielają błędy, które występują już na innych stronach. Często po drodze gubią się oryginalne przepisy, które na przestrzeni lat zostały zmienione praktycznie nie do poznania. Często w przepisie znajduje się składnik, którego wcześniej w nim nie było. Oczywiście ma to swoje plusy, bo dania ewoluują, zmieniają się i często dzięki tym zabiegom są jeszcze lepsze niż kiedyś. W kategorii „kuchnie świata” publikowane są sprawdzone przepisy, najbardziej zbliżone do pierwotnej wersji. Czasami w komentarzach może pojawić się informacja, jakie są różnice między nowoczesną wersją dania lub deseru, a tą tradycyjną. Każda kuchnia świata jest oryginalna sama w sobie, każda się z czasem zmienia, ale warto dbać o to, aby kuchnie regionalne nie odeszły w zapomnienie. To dzięki unikatowym daniom regionalnym kuchnie świata są tak różnorodne, barwne i warte każdej minuty spędzonej na ich odkrywaniu.